|
|
|
|
 Mars'a giden Anka Kuşu'ndan yeni haberler var. Anka Kuşu toprağı kazmaya başlıyor. | Mars'a giden Anka Kuşu'ndan yeni haberler var. Anka Kuşu toprağı kazmaya başlıyor.
NASA'nın geçen Pazartesi Mars'a başarıyla indirdiği Phoenix uzay aracı, 2,5 metre uzunluğundaki robot kolunun başarıyla denenmesinin ardından kazma işlemine hazırlanıyor.
Phoenix programını yöneten Arizona Üniversitesi'nden kıdemli mühendis Pat Woida, robot kolun önceki gün başarıyla denendiğini ve toprakta buz ya da tuz olduğu tahmin edilen zerreler bulduğunu belirterek, kazmaya hazır olduklarını kaydetti.
Mars toprağının gevrek olduğunu ve kolayca ufalandığını belirten NASA uzmanları, robot kolun toprağı kazmakta herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını, kazı yapılacak yerde zeminin çok yumuşak olduğunu söylediler.
Mars toprağını kazma işlemine bugün başlanması beklenirken, bilim insanları, Phoenix'in yakınındaki üç bölgeyi kazmak için belirlediler ve buralara "Baba Ayı, Anne Ayı ve Bebek Ayı" isimlerini verdiler.
Phoenix'in birkaç gün önce kısa devre yaptığı için arızalanan ve en önemli tahlil araçlarından birisi olan Termal ve Gelişkin Gaz Analiz cihazındaki (TEGA) arızayı da gideren mühendisler, TEGA'nın çalışmaya ve analiz yapmaya hazır olduğunu belirttiler.
Phoenix, aldığı her toprak numunesini 4 gün sürecek bir analiz aşamasından geçirecek. Toprak örneğini çok yüksek sıcaklıkta tutacak analiz cihazı, çıkan buhardaki bileşenleri belirleyerek, öncelikle karbon ve hidrojen gibi organik bileşenleri bulmaya çalışacak.
Programın uzmanları, Phoenix'in son gönderdiği fotoğraflarda, aracın altında ayaklarından birisinin yakınında bulunan beyaz materyalin de eğer buz değilse büyük olasılıkla "kieserit" adı verilen bir tür tuz olabileceğini belirtiyorlar.
Asıl görevi Mars toprağını robot koluyla kazarak buz halinde olduğu sanılan suyu ve olası organik maddeler ile mikroskobik yaşam koşullarını bulmak olan Phoenix'in önceki gün gönderdiği fotoğraflar, NASA uzmanlarına, uzay aracının Kızıl Gezegen'in yüzeyinde aradığı buzu ortaya çıkarmış olabileceğini düşündürmeye başlamıştı.
Bilim insanları, bu fotoğrafların ardından, uzay aracının güçlü motorlarının iniş sırasında yüzey toprağını ve tozu kaldırarak, buzu ortaya çıkarmış olabileceğini düşünüyorlar.
Yeni fotoğraflar bilim insanlarını heyecanlandırırken, buzun yüzeye tahmin edilenden yakın olduğu ve aracın robot kolunun buraya kolaylıkla ulaşabileceği düşünülüyor.
Dünya'dan 676 milyon km uzaklıkta bulunan Mars'taki tarihi araştırma, Tucson'daki Arizona Üniversitesi ve NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı tarafından ortaklaşa yürütülüyor.
(AA)
Bu haber 166 defa okunmuştur. |
|
|
Tarih: 05.06.2008 Saat: 22:01 Gönderen: Utku |
|
|
|
|
| |
 |
Haber Seçenekleri
|
 |
|
 |
Reklam
|
 |
|
|
| "Mars'dan yeni haberler" | Giriş Yap/Kayıt Ol | 0 Yorumlar |
| Misafirler yorum yazamaz. |
| Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden İskenderun Haber Sitesi sorumlu tutulamaz. |
|
|
|
|
Bu konudaki diğer haberler:
Yüzyılın deneyinde Allah'ın varlığı - (1197 Okuma, 0 Yorum)
Türsat 3A bu gece fırlatılacak - (540 Okuma, 0 Yorum)
Çanak antenlerde büyük değişim - (732 Okuma, 0 Yorum)
Google yine çok canlı! - (1131 Okuma, 0 Yorum)
İşte mükemmel kadın - (808 Okuma, 0 Yorum)
20 saniyede film indir - (687 Okuma, 0 Yorum)
Türksat 3-A neden fırlatılmadı? - (1743 Okuma, 0 Yorum)
Mars'taki bu şey ne? - (710 Okuma, 0 Yorum)
Dünyanın en küçük Hummer’ı - (346 Okuma, 0 Yorum)
Japonlardan kalp için buluş - (332 Okuma, 0 Yorum)
YouTube Türkiye'ye yalvarıyor! - (270 Okuma, 0 Yorum)
Mars'dan yeni haberler - (166 Okuma, 0 Yorum)
En net UFO görüntüleri - (250 Okuma, 0 Yorum)
Anka Kuşu'nu Türkler hackledi - (176 Okuma, 0 Yorum)
Uzaya tesisatçı gönderildi! - (126 Okuma, 0 Yorum)
|
|
|
|
|
 |
Site Menu
|
 |
|
 |
Hava Durumu
|
 |
|
 |
Kose Yazilari
|
 |
|
 |
Reklam
|
 |
|
 |
Canlı Yayın
|
 |
|
 |
Telefon Rehberi
|
 |
|
 |
Günlük Faliniz
|
 |
|
 |
Anket
|
 |
|
 |
Forumlar
|
 |
Amacımız (1226 gösterim, 1 yanıt)
Tek Dostun (553 gösterim, 0 yanıt)
Tatlı Bir Ezgi (528 gösterim, 0 yanıt)
Tanışma (502 gösterim, 0 yanıt)
Ta ki Aşk Oluncaya Kadar (465 gösterim, 0 yanıt)
T u ğ ç e (563 gösterim, 0 yanıt)
Adamlar (508 gösterim, 0 yanıt)
Adı Hayat (520 gösterim, 0 yanıt)
Adı Barış Olacak (476 gösterim, 0 yanıt)
Adı Belli (485 gösterim, 0 yanıt)
| |
|