|
|
| Müsiad'dan "Demir Fiyatlarına Müdahale" Çağrısı |
|
 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (Müsiad) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Zeki Kaldırım, Demir Fiyatlarındaki Yüzde 100'lük Şok Artışlarla Darboğaza Giren İnşaat Sektöründeki Sıkıntının Aşılabilmesi İçin Devletin 2005 Yılında Çimento Krizinde Gösterdiği Tavrı Göstererek Duruma Acilen Müdahale Etmesi Gerektiğini Açıkladı. | Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (Müsiad) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Zeki Kaldırım, Demir Fiyatlarındaki Yüzde 100'lük Şok Artışlarla Darboğaza Giren İnşaat Sektöründeki Sıkıntının Aşılabilmesi İçin Devletin 2005 Yılında Çimento Krizinde Gösterdiği Tavrı Göstererek Duruma Acilen Müdahale Etmesi Gerektiğini Açıkladı.
MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Zeki Kaldırım, demir fiyatlarındaki yüzde 100'lük fiyat artışın, Türkiye'nin büyüme hızına büyük katkısı olan inşaat sektörünü darboğaza sürüklediğini hatırlatarak sektörde, çözümün devletten beklendiğini açıkladı.
İnşaat demirindeki bu artışın konut maliyetinin yüzde 15'ine doğrudan etki ettiğini ifade eden Kaldırım açıklamasında şöyle dedi: "Sanayii tipi binalarda ve okul, hastane gibi önem katsayısı yüksek binalarda bu oran yüzde 25'lere kadar çıkmaktadır. Bu nedenle inşaat firmaları piyasaların biraz düzelmesi ile birlikte konut fiyatlarını arttırarak zararlarını telafi etme yoluna gitmek zorunda kalacak, dolayısıyla talepte, arzda ve ekonomik dengelerde bozulmaya yol açacaktır.
İnşaat sektörünün bu olumsuz durumu en az hasarla atlatması için devlet acilen arabulucu görevi üstlenmelidir. Yapılması gereken, uluslararası borsalarda da yükseldiği bilinen inşaat demirindeki bu artışların ülkemiz iç piyasa dengeleri gözetilerek makul bir seviyeye çekilmesidir. Devlet 2005 yılındaki çimento krizinde bir takım önlemler (çimento ithalatının kolaylaştırılması, yeni çimento fabrikalarının teşvik edilmesi v.s.) aldığı gibi bu krize de acilen müdahale edebilir.
Krizin acilen masaya yatırılarak, uzmanlardan oluşan bir heyetin bir ara formül geliştirmesi, fahiş fiyat artışlarının ve bunu fırsata çeviren piyasa aktörlerinin de kontrol altına alınması gerekmektedir." Demir-çelik ürünlerindeki artışın artarak devam edebileceği uyarısında bulunan MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Zeki Kaldırım, Türkiye'ye son 5 yılda adeta sıçrama yaşatan sektörün demir fiyatlarının etkisinden kurtarılması gerektiğine dikkat çekti.
Darboğazdan özellikle kamu ihalelerini alan yüklenicilerin daha fazla etkilendiğini söyleyen Kaldırım, MÜSİAD adına bu kesimin mağdur olmaması için bir dizi çözüm önerisinde de bulundu:
"Götürü bedel üzerinden yapılan ihalelerde reel fiyat artışının ihale bedeline de yansıtılması, İhalelerde demir-çelik kaleminde fiyat değişikliğine gidilebilmesi, Toplam ihale bedeli üzerine yaklaşık yüzde 15 artış yapılması, Türkiye'deki demir üreticilerinin ithalat yaptığı kütük demirin vergisinin yüzde 22'den sıfıra çekilmesi, Hammadde ihtiyacının karşılanması için hurda demir toplama stratejisi geliştirilmesi, Maden ocaklarının etkin ve optimal kapasitede çalıştırılması için organizasyon yapısı oluşturulması, Mevcut üretim yapan fabrikaların üretim yapabilme yeterliliğinin analiz edilmesi, Gerçek tüketicilerin daha da fazla mali yük almasını önlemek için İskenderun ve Ereğli demir-çelik fabrikalarındaki satışların iki ayrı zaman diliminde yapılması, birinci bölümde gerçek tüketiciye, ikinci bölümde ise toptan alım yapan firmalara satış yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir".
(İhlas Haber Ajansı)
Bu haber 250 defa okunmuştur. |
|
|
Tarih: 10.05.2008 Saat: 14:48 Gönderen: Utku |
|
|
|
|
| |
 |
Haber Seçenekleri
|
 |
|
 |
Reklam
|
 |
|
|
| "Müsiad'dan "Demir Fiyatlarına Müdahale" Çağrısı" | Giriş Yap/Kayıt Ol | 0 Yorumlar |
| Misafirler yorum yazamaz. |
| Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden İskenderun Haber Sitesi sorumlu tutulamaz. |
|
|
|
|
Bu konudaki diğer haberler:
Erdemir'den Yüksek Kâr - (170 Okuma, 0 Yorum)
Prof. Dr. Kerem Alkin, 'Ekonominin Bugünü Ve Yarını' Konusunda Önemli Açıklamala - (57 Okuma, 0 Yorum)
Sanayicileri Bekleyen Avantajlar - (6550 Okuma, 0 Yorum)
Müsiad'dan "Demir Fiyatlarına Müdahale" Çağrısı - (250 Okuma, 0 Yorum)
AÇS'den İskenderun'a Yatırım - (218 Okuma, 0 Yorum)
OSB 'ye Termik Santral - (4575 Okuma, 0 Yorum)
İsdemir Vakfı'nın Mali Kongresi Yapıldı - (687 Okuma, 0 Yorum)
İsdemir'de 20 Bininci Ödül - (185 Okuma, 0 Yorum)
Tosyalı Holding Türkiye'nin İlk 20 Şirketi Arasına Girmeyi Hedefliyor - (1240 Okuma, 0 Yorum)
Hatay'ın Vergi Rekortmeni Atakaş - (646 Okuma, 0 Yorum)
Maliyeciler Denetimlerini Arttırdı - (1150 Okuma, 0 Yorum)
Müsiad'ın Hatay Şubesi Açıldı - (13430 Okuma, 0 Yorum)
Doğu Akdeniz'in Kalbi İskenderun'da Atacak - (734 Okuma, 0 Yorum)
İş Dünyası İskenderun'da Buluşacak - (1087 Okuma, 0 Yorum)
İSDEMİR, 1.3 Milyar Dolarlık Yatırımı Bitirdi - (1986 Okuma, 0 Yorum)
Tpao, Akdeniz'e Kasımda Açılacak - (387 Okuma, 0 Yorum)
İsdemir'e Plaket Verildi - (1316 Okuma, 0 Yorum)
Ekonominin El Bombası - (222 Okuma, 0 Yorum)
İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin Ormanda Yapımına Devam - (768 Okuma, 0 Yorum)
Türkiye, Gemi Üretiminde Dünya 4'üncüsü Olacak - (233 Okuma, 0 Yorum)
Gazi Taşdelen: 'Türkiye denizci bir ülke haline getirilmeli' - (171 Okuma, 0 Yorum)
Bülent Kavsak: Hatay Yatırım Bölgesi - (1967 Okuma, 0 Yorum)
İSDEMİR'de TİS'e İmza - (120 Okuma, 0 Yorum)
Korku Politikalarından Korkmadı 1.1 Milyar Dolarlık Yatırım İmza Attı - (98 Okuma, 0 Yorum)
İsdemir'de Toplu Sözleşmelerde Matabaka Varıldı - (91 Okuma, 0 Yorum)
İskenderun'a Dev Yatırım - (1256 Okuma, 0 Yorum)
Ege ve Batı Akdeniz Balıkçıları İskenderun Körfezine Yöneldi - (117 Okuma, 0 Yorum)
Balık Çiftliği Kurmak İsteyenler İskenderun Körfezine Yöneldi - (100 Okuma, 0 Yorum)
Tim Başkanı: İskenderun Limanını da İhracatçıların Alması için Çalışma İçindeyiz - (92 Okuma, 0 Yorum)
İMKB-30'da Kârını En Çok Artıran Şirket Erdemir - (147 Okuma, 0 Yorum)
Liman modernize edilmeli - (107 Okuma, 0 Yorum)
Körfeze Tersane Kurulacak - (190 Okuma, 0 Yorum)
Özelleştirme Dosyası Başbakanlık'ta Onay Bekliyor - (2474 Okuma, 0 Yorum)
Liman Kasım Ayında Rekora İmza Attı - (105 Okuma, 0 Yorum)
|
|
|
|
|
 |
Site Menu
|
 |
|
 |
Hava Durumu
|
 |
|
 |
Kose Yazilari
|
 |
|
 |
Reklam
|
 |
|
 |
Canlı Yayın
|
 |
|
 |
Telefon Rehberi
|
 |
|
 |
Günlük Faliniz
|
 |
|
 |
Anket
|
 |
|
 |
Forumlar
|
 |
Tek Dostun (84 gösterim, 0 yanıt)
Tatlı Bir Ezgi (80 gösterim, 0 yanıt)
Tanışma (72 gösterim, 0 yanıt)
Ta ki Aşk Oluncaya Kadar (68 gösterim, 0 yanıt)
T u ğ ç e (68 gösterim, 0 yanıt)
Adamlar (70 gösterim, 0 yanıt)
Adı Hayat (71 gösterim, 0 yanıt)
Adı Barış Olacak (68 gösterim, 0 yanıt)
Adı Belli (73 gösterim, 0 yanıt)
Adı (mut)suzluk (70 gösterim, 0 yanıt)
| |
|